Gipsplaat schilderen - de beste tips

gipsplaten schilderen

 

(Foto)

Het materiaal gipsplaat geniet de laatste decennia een grote populariteit. Als kwalitatief bouwmateriaal zijn tal van wanden en plafonds gemaakt van gipsplaat. Omdat gipsplaat er echter vaak onaantrekkelijk uitziet, is verdere verwerking noodzakelijk. Wij laten u zien hoe u de gipsplaat professioneel en professioneel schildert.

De kwaliteit van de gipsplaat

Voordat u de gipsplaat gaat schilderen, is het de moeite waard om naar de kwaliteit te kijken. Ook al is gipsplaat een van de meest populaire materialen in de interieurbouw, de kwaliteit is anders. De gemakkelijke verwerking en veelzijdige verdere verwerking zijn argumenten voor gipskartonplaten in de woningbouw. De kwaliteitsniveaus variëren van Q1 tot Q4. Als u de gipsplaat wilt schilderen, moet het materiaal van minimaal Q3-kwaliteit zijn.

Gipsplaat schilderen

Bij het schilderen van de gipsplaat moet u zowel als doe-het-zelver als met Schilderen van gipspleister volg bepaalde tips. Met name de volgende drie onderwerpen vragen wat meer aandacht:

  • inleiding
  • Kleuren
  • Gereedschap

de inleiding

Allereerst is een diepe primer aan te raden. Als je de verf rechtstreeks op het karton aanbrengt, trekken de panelen waarschijnlijk te veel bindmiddel aan. Dit leidt dan tot een lage lichtsterkte. De kleur ziet er veel zwakker en niet zo hoogwaardig uit. Daarnaast kunnen er tal van scheuren in de lak zitten. Dan is een vernieuwing noodzakelijk. U moet deze problemen dus vanaf het begin voorkomen. Gebruik hiervoor een diepe primer, die diep in het materiaal inwerkt. De gipsplaat is dan klaar voor een hoogwaardige coating.

Geschikte kleuren

Het is ook noodzakelijk om te kijken naar de juiste kleuren. Niet elke kleur is even geschikt voor gipsplaat. Nadat de primer is opgedroogd, kunt u de gipsplaat met de verf schilderen. In principe is elke kleur hiervoor geschikt – met één uitzondering: gipsplaat- en silicaatverf gaan niet goed samen. Het meest geschikt is echter de zogenaamde dispersie-silicaatverf. Emulsieverven zijn ook niet ideaal, omdat ze niet diffusie doorlatend zijn. Schilderen kan, maar de gipsplaat kan niet meer ademen. Omdat dit echter grotendeels zorgt voor een aangenaam binnenklimaat door de luchtvochtigheid te regelen, moet u de voorkeur geven aan Damp-open kleuren om het volledige potentieel van het materiaal te benutten.

Het juiste gereedschap

Last but not least bepaalt het juiste gereedschap ook de kwaliteit van de coating op gipskartonplaten. Gebruik bij voorkeur een vachtroller om de gipsplaat te schilderen. Daarnaast zijn vaak meerdere lagen nodig om een ​​uniforme uitstraling te krijgen. Met een testcoating kunt u zien of gereedschappen, verf, etc. geschikt zijn.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN