Dikte van het metselwerk - hoe dik moet het metselwerk zijn?

Hoe dik welke wand moet zijn is in NEDERLAND gestandaardiseerd
Hoe dik welke wand moet zijn is in Nederland gestandaardiseerd

(Foto)

De dikte van een metselwerk hangt af van wat voor soort muur het is. Hierbij wordt vooral onderscheid gemaakt tussen dragende en scheidingswanden. Hoe je als leek de dikte voor wanden kunt meten, staat in het volgende artikel beschreven.

Gestandaardiseerde sterke punten

Voor de verschillende gebruiksvormen van de wanden zijn bepaalde normwaarden voorzien. Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt als volgt:

  • Buitenste muur
  • meestal altijd dragend
  • dragende binnenmuren
  • niet-dragende binnen- en scheidingswanden

Bij buitenmuren moet je ook letten op andere criteria die ook dienen om te differentiëren. Want hier is het belangrijk om te weten of het om een ​​enkellaags of dubbellaags metselwerk gaat. Als er een klinkergevel, d.w.z. een gevelwand, ontstaat, dan is het een dubbelwandig metselwerk. Hier neemt de hele wanddikte toe, maar beide delen zijn op zich niet zo sterk.

Niet-dragende muren

Niet-dragende wanden zijn scheidingswanden of scheidingswanden die worden gebruikt om de kamers te verdelen. Vaak worden deze muren nu gebouwd met gipsplaat, omdat dit kosteneffectiever is en meestal aan de vereisten voldoet. Als de niet-dragende muren dichtgemetseld worden, worden hier meestal kalkzandsteen gebruikt omdat dat goedkoper is. De dikte van deze binnenwanden is 11,5 cm, maar kan in individuele gevallen kleiner zijn dan 5,2 en 7,1 cm.

Dragende muren

Dragende wanden daarentegen hebben een dragende functie en staan ​​daardoor bloot aan een grotere belasting. Daarom is de standaarddikte voor de dragende wanden minimaal 17,5 cm. Vaak worden dikkere stenen met een dikte tot 24 cm gebruikt.

Cruciale factoren

Bepaalde factoren bepalen de dikte van een muur. Je moet er altijd vanuit gaan dat hoe hoger de belasting op de muur, hoe groter de wanddikte. U kunt deze dikte vaak gebruiken om de dragende muren in een huis te identificeren. Ook de isolatie speelt een grote rol, vooral bij de buitenmuren. Hoe dikker de muur is gebouwd, hoe beter de isolatie later zal zijn en aparte isolatie niet meer nodig is. Extra dikke cellenbetonwanden besparen bijvoorbeeld veel moeite.

De afmetingen in centimeters

De gebruikelijke sterke punten voor buitenmuren zijn:

  • 49 cm
  • 42,5 cm
  • 36,5 cm
  • 30 cm
  • 24 cm

VERGELIJKBARE ARTIKELEN